Massage

massage

Massage is het toepassen van druk, spanning, beweging of trilling, hetzij manueel of met mechanische hulp, op de zachte weefsels van het lichaam, met de bedoeling om een therapeutische reactie op te wekken. Massage kan met, maar ook zonder massage olie worden uitgevoerd. Massagetherapie wordt in Nederland uitgevoerd door massage-therapeuten, chiropractors, osteopaten en fysiotherapeuten. We tonen de belangrijkste massagetechnieken

Oorsprong

Massage is eeuwen oud en van bijna alle tradities en culturen. Het is een natuurlijke, menseigen manier om spanningen bij elkaar weg te nemen en de onderlinge band binnen de groep te versterken.

Massage in Nederland

In het calvinistische Nederland duurde het tot ver in de 20e eeuw totdat massage maatschappelijk werd geaccepteerd. Tot die tijd was vanwege religieuze motieven massage niet gewenst. Een uitzondering in de Nederlandse massage geschiedenis is de Domburgse arts Mezger (1838-1909). Mezger volgde in zijn jonge jaren een gymnastiek opleiding, waar zijn talent voor bewegingsleer werd opgemerkt en zijn medische interesse werd gestimuleerd. Terwijl hij werkte, volgde hij een opleiding tot plattelands geneesheer, gevolgd door een studie medicijnen aan de universiteit van Leiden. Mezger was in zijn tijd beroemd om zijn ‘gouden duimen’. Als massage therapeut en fysiotherapeut avant la lettre verwierf hij veel roem. Hij klopte, wreef en adviseerde beweging, daar waar tevoren lichaamsdelen stijf werden ingezwachteld en absolute rust werd voorgeschreven. Onder zijn clientèle bevonden zich leden van Europese vorstenhuizen en adel.

Verschillende vormen van massage

 • Ayurvedische massage
 • Reflexologie
 • Shiatsu massage
 • Sportmassage
 • Sweda massage
 • Tantra massage
 • Thaise massage
 • Triggerpoint massage
 • Metamorfose massage
 • Zweedse massage
 • Bindweefselmassage

De massage voor bedrijven

Bedrijfsmassage is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. In de tachtiger jaren ontwikkelde de directeur van een massage instituut een praktische laagdrempelige methode, die studenten de mogelijkheid bood om op locatie iets bij te kunnen verdienen. Toen het computerbedrijf Apple deze massage techniek binnen het bedrijf ging toepassen begon de populariteit van stoelmassage in de VS te stijgen.

Stoelmassage in Nederland

Massage bij bedrijven heeft de laatste 15 jaar ook in Nederland een vogelvlucht genomen. Vanwege de toegenomen efficiëntie en evenredig stijgende werkdruk is het voor werkgevers steeds belangrijker geworden te investeren in de gezondheid van hun personeel. Massage op het werk is een goede manier om de werkdruk te verlichten. Uit een aantal studies blijkt dat regelmatige massage, stressgerelateerde aandoeningen kan voorkomen.

De toegepaste massagevorm bij bedrijven, is vooral stoelmassage. Die is onder te verdelen in Touch Pro stoelmassage en shiatsu stoelmassage. De Touch pro stoelmassage hanteert een vast massage protocol, op ieder individu op dezelfde manier toegepast. Het therapeutisch effect is daardoor minder dan bij shiatsu stoelmassage die vooral een individueel karakter heeft en vooral klachtgericht is.

Shiatsu

De door ons toegepaste massagetechniek is shiatsu, letterlijk ‘duimendruk’. De shiatsu massage wordt traditioneel toegepast op een massage matras, de futon. We passen shiatsu massage toe op de massagestoel of op de futon, afhankelijk van de klachten van de medewerker.
Door druk van duimen, vingers en handpalmen worden drukpunten op het lichaam gemanipuleerd en gestimuleerd. Shiatsu massage is een compleet therapeutisch systeem, toepasbaar bij vele klachten.

Fysiotherapie

In Japan is een shiatsu therapeut vergelijkbaar met de Nederlandse fysiotherapeut. Onze vrij krachtige massage vorm, is afgestemd op het individuele klachtenpatroon van de ontvanger. Het therapeutisch effect van de massages is groot waardoor het daadwerkelijk van invloed heeft op de verzuimcijfers binnen het bedrijfsleven.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen