Dit weekend heeft Nature Biotechnology de meest gedetailleerde kaart van het menselijke metabolisme online gezet, dat ooit is verschenen. Het omvat bijna 90% van alle biochemische reacties in het menselijk lichaam inclusief de bijna 1800 genen die bij deze processen een rol spelen. “Een revolutie in de geneeskunde” kopt de Volkskrant met de titel “Dieet vervangt medicijn”.
Genezen door dieetaanpassingen
“Een van de grootste wetenschappelijke doorbraken aller tijden vertelt hoogleraar systeembiologie Hans Westerhoff in het artikel. “We begrijpen nu voor het eerst hoe een mens zichzelf precies maakt uit de voeding die hij tot zich neemt”. Tegenover de krant verklaarde hij verder dat “We nu voor het eerst begrijpen hoe een mens zichzelf precies maakt uit de voeding die hij tot zich neemt. En mogelijk kunnen we daardoor binnenkort de vraag beantwoorden hoe iemand zijn dieet moet aanpassen om een specifieke blokkade in de stofwisseling te omzeilen en de ziekte te voorkomen”.
Niets nieuws onder de zon
Mooi gesproken van Dhr. Westerhoff, maar was het niet de oude Hippocrates die meer dan 2000 jaar geleden stelde; “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding” en gaat de Ayurvedische geneeskunde, met zijn constitutionele typologie, al niet net zover terug met de inzichten dat voeding een therapeutische en genees-krachtige werking heeft? Ook binnen de vijf elementenleer uit de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt men tot op de dag van vandaag voedingsvoorschriften om ziekten te behandelen en te voorkomen.
Nieuwe medicijnen
Een feit blijft dat dankzij deze inzichten mogelijkheden ontstaan die de medicalisering van de huidige geneeskunde kunnen terugdringen, of dat er medicijnen kunnen worden ontwikkeld die minder toxisch en daardoor minder bijwerkingen hebben. Hoe verfijnder de inzichten in onze stofwisseling en de eventuele fouten daarin, des te gerichter nieuw te ontwikkelen medicijnen daarop kunnen worden afgestemd.
Grote vraag
Het einddoel is om de kaart zo verder te detailleren zodat aan de hand van iemands persoonlijke genoom kan worden voorspeld hoe zijn of haar metabolisme precies werkt. Veel aandoeningen die nu als ziektes worden gezien, kunnen dan worden verholpen door het dieet beter aan het genoom aan te passen. De grote vraag blijft hoe de machtige pharma tegen deze ontwikkelingen aankijkt. Uw appels binnenkort kopen bij de apotheek in plaats van op de markt?