Werkverslaving of bevlogenheid?

werkverslaafd1

Steeds meer mensen maken overuren. Wanneer is er bij een persoon sprake van werkverslaving en waarom werken werkverslaafden zo hard? En zijn ze tevreden met hun werk? In de wetenschappelijke literatuur wordt een onderscheid gemaakt tussen werkverslaafd en personen die gewoon veel werken omdat ze enthousiast of bevlogen zijn voor hun werk. Onderzoek in hoeverre je bevlogen bent in je werk en doe in dit artikel de online test.

Verschil tussen werkverslaving en bevlogenheid

Over bevlogen mensen wordt vaak gedacht dat ze lijden aan werkverslaving en te hard werken waardoor zij hun huwelijk verwaarlozen en op kantoor overnachten. Het grote verschil tussen werkverslaving en bevlogenheid ligt niet zozeer in het harde werken zelf, maar in de motivatie. Mensen die bevlogen zijn werken hard omdat het plezierig is en waardevol. Ze werken dus vanuit een positieve motivatie. Bevlogenheid wordt gekenmerkt door vitaliteit, toewijding en absorptie. Een bevlogen werknemer is energiek, is heel betrokken bij zijn werk en gaat er helemaal in op. Hoe leuk ze hun werk ook vinden; bevlogen mensen investeren naast hun werk in privéleven, hobby’s, vriendschappen en gezinsleven.

Symptomen werkverslaving

Voor werkverslaafden zijn vrije tijd en relaties van ondergeschikt belang. Mensen met werkverslaving werken niet alleen vanuit een positieve maar vooral ook vanuit een negatieve motivatie. Het is niet een kwestie van willen werken maar van moeten; een onweerstaanbare drang om met werk bezig te blijven ook als het werk af is, ze zich ziek voelen of op vakantie zijn. Wanneer ze niet werken voelen ze zich schuldig, nutteloos en gespannen. Werkverslaafden zijn vaak perfectionistisch, willen het werk niet alleen goed doen maar vooral perfect. Het gevaar hierbij ontstaat dat het lastig is om taken te delegeren. Aandacht en erkenning op de geleverde prestaties kan bij werkverslaafden de gevoelige snaar raken. Gebrek aan zelfrespect en ‘de moeite waard zijn’ zijn hierin belangrijke valkuilen.

Gezondheid en productiviteit

Ondanks het feit dat zowel werkverslaafden als bevlogen werknemers veel tijd besteden aan hun werk, zijn ze niet even tevreden over hun werk. Zo blijkt dat hoe meer iemand verslaafd is aan zijn werk, hoe minder tevreden hij er doorgaans mee is. Ook gezondheidsklachten en slecht slapen worden bij iemand met werkverslaving meer waargenomen. Bij bevlogen mensen wordt echter het omgekeerde vastgesteld: hoe meer iemand bevlogen is ten aanzien van zijn werk, hoe gezonder en meer tevreden hij of zij doorgaans is. Daarnaast blijkt de arbeidsproductiviteit bij bevlogen mensen vaak hoger te liggen.

Test je bevlogenheid

Een mens kan nooit teveel bezieling en passie voor zijn werk hebben. Je kunt nooit té bevlogen zijn. Wel kun je, zoals typisch is voor werkverslaafden, een te sterke innerlijke dwang ontwikkelen om te werken. Bevlogenheid wordt dan werkverslaving. Wilt u weten in hoeverre je bevlogen bent? Waag er eens een zoekopdracht aan in Google.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen