Je komt ze vast wel eens tegen; tips hoe je het beste met werkstress en andere vormen van spanning om kunt gaan. Wat is waar en wat is onzin en is een weekje ontstressen in de meivakantie wel de beste remedie tegen stress. De bekende neurowetenschapper Erik Scherder helpt alle fabels de wereld uit door het stressmechanisme wetenschappelijk onder de loep te nemen. Hij komt met een aantal eenvoudige maatregelen om beter met stress om te gaan. Bezigheden als luisteren naar muziek en wandelen blijken een wetenschappelijk verantwoorde en uitstekende remedie.
Stress wetenschappelijke verklaring
Iedereen weet het; stress is het verschil tussen wat je wilt – of denkt te willen – en wat je kan. Bijvoorbeeld je werk stelt bepaalde eisen waar je niet aan kunt voldoen. Misschien ben je er helemaal niet voor geschikt omdat je iets bent gaan doen wat je ouders van je verwachtten in plaats van iets te gaan doen waar je echt goed in bent. Niet ergens aan kunnen voldoen levert stress op. Maar hoe werkt het fysiologische mechanisme van stress en wat kun je er zelf aan doen?
Professor Erik Scherder legt in onderstaand filmpje verhelderend uit hoe het stressmechanisme in je hersenen verloopt.
Stress cyclus samengevat
- Stress start in de Hypothalamus
- De hypothalamus regelt de aanmaak van cortisol, het stresshormoon
- Cortisol activeert de hippocampus, wat de stress afremt (en je geheugen regelt)
- Teveel stress leidt tot een overwerkte hippocampus
- Wat je frontale hersenlob schaadt, die je amygdala moet remmen
- Een ongeremde amygdala betekent een ontketening van negatieve emoties
- Wat weer stress in de hypothalamus stimuleert
Dit is wat stress in je hersenen en lichaam doet. Het veroorzaakt negatieve emoties en put het lichaam uit.
Chronische stress? Vakantie helpt niet
Je herkent vast het volgende tijdens je werkdagen; de laatste werkuren draai je op koffie en je concentratie is al lang niet meer wat het was. Onderweg naar huis de nodige irritatie in het verkeer of in de file en na het avondeten ben je uitgeteld en kom je niet verder dan bankhangen en Netflixen. Misschien gechargeerd maar je energie laat de laatste tijd te wensen over. Misschien dat je nieuwe energie kunt opdoen door lekker uit te rusten tijdens een vakantie…. Helaas, eenmaal thuis doemt de stress weer op. Voor chronische stress zijn betere en langere termijn oplossingen!
Doorbreek de stress cyclus
Volgens Scherder zijn twee manieren om de stress cyclus te doorbreken. Stimuleer de frontale hersenlob en de hippocampus. Deze hersendelen reageren goed op een aantal activiteiten. Het is een manier van omgaan met stress terwijl je stress hebt. Een nieuwe manier van aanpakken, omdat stress nu eenmaal onvermijdelijk is in de meeste kantoorbanen want op vakantie gaan of niksdoen is slechts een tijdelijke oplossing is.
- 1. Muziek harmoniseert de werking van de frontale hersenlob en Dr. Erik Scherder zweert erbij. Hij is zelfs een complete muziekrevolutie aan het ontketenen, door te pleiten voor meer muziek in onderwijs, op het werk, in ziekenhuizen en zorgcentra. Het ontspant, het inspireert, het regenereert
- 2. Bewegen het tegenovergestelde van nietsdoen. Bewegen is een wondermiddel voor je brein als je het dr. Scherder vraagt. Zo’n wonderlijk middel zelfs, dat hij ook hier ooit een compleet boek over schreef. Zolang je maar niet teveel stilzit als je stress hebt. Je Frontale Lob profiteert hier overigens ongegeneerd van mee. Net als bij de vierde tip.
- 3. Leer Nieuwe dingen leren is de remedie die je Hippocampus en Frontale Lob regenereert. Niet stil blijven zitten wanneer je mentaal vermoeid bent, maar juist uitdagingen opzoeken. Het klinkt lastig, maar het resultaat is het waard. Het aanleren en verwerken van nieuwe vaardigheden heeft namelijk juist een ontzettend ontstressend effect op de Hippocampus en Frontale Lob in je hersenpan.
- 4. Slaap Misschien een inkopper, omdat we al veel weten over de perfecte effecten van slaap op je hele brein. Maar daarom niet minder belangrijk! Slaap, slaap, slaap. Doe het genoeg, doe het op tijd, doe het goed. Of doe een middagdutje, in je pauze bijvoorbeeld!
- 5. Stop met multitasken Iets dat je echt niet moet doen, in het omgaan met stress. Het verpietert je hersenpan doordat het je hippocampus en frontale Lob juist een flinke knauw geeft, die alleen maar stressbevorderend werkt. Probeer in je planning dus vooral zoveel mogelijk taken één voor één op te pakken, dan hou je je hoofd tevreden. Of in elk geval fit genoeg om al dat werk überhaupt te kunnen uitvoeren.
Stress voorkomen in de praktijk
Zet dus gerust je favoriete muziek aan tijdens je werk, gewoon met een koptelefoon om je collega’s niet te storen. Ga vanavond naar de sportschool of maak een flinke wandeling in de buurt. Start eindelijk met gitaarlessen op zaterdagmiddag en vergeet strakjes je avondwekker niet – doet je qua omgaan met stress meer goed dan de meest ontspannen niks-vakantie ooit!
Wil je meer interessant leesvoer over soortgelijke onderwerpen? Kijk dan op ‘Timemanagement.nl’ de inspiratiebron voor elk druk bezet mens. Een aanrader!