Vijf tips voor een vitale lente

lente

De lentezon schijnt volop: hoog tijd voor een voorjaarsschoonmaak…… van je lijf, wel te verstaan. Schud de winter van je af met deze vijf vitale voorjaarstips:

1. Naar buiten!

We hebben de winter vooral binnen gezeten: thuis, op het werk en in de auto, trein of bus. Nu de dagen weer langer en warmer worden, is het des te lekkerder om buiten te zijn. Bovendien: beweeg! Blijf in de middagpauze niet met je boterham achter je bureau zitten maar ga een half uurtje wandelen in de frisse lucht. Maak er desnoods een informeel bilateraaltje van met je baas of je collega. Natuurlijk daglicht en extra zuurstof geven je weer nieuwe energie.

2. Start de shaker

2 ons groente en 2 stuks fruit per dag kan soms best een opgave zijn. En dat terwijl je je juist extra fit gaat voelen van de vele vitamines, mineralen en antioxidanten.
Maak het je makkelijk door ’s ochtends een shake van verse groenten en fruit te brouwen: drink ‘m meteen of neem ‘m mee naar je werk. Fijn dat naast het fitte gevoel ook je weerstand groter wordt. Meer info over sappen én recepten voor een oranjebittertje, rode-bieten-topper of slaapmutsje, vind je hier.

3. Rek-en-strek-je-gek

Neem een voorbeeld aan je hond of kat (of die van de buren) en rek en strek regelmatig. Het werkt ontspannend, is eigenlijk heel lekker en ook nog eens gezond. Rekken en strekken zorgt voor soepele spieren en gewrichten, én stimuleert de doorbloeding. Bovendien is zo’n mini-break een welkome afwisseling op een drukke werkdag. Én je kan het gewoon op je werkplek doen. Okee, het ziet er misschien wat gek uit maar als je je collega’s aansteekt, kijkt niemand er straks meer van op.
Probeer bijvoorbeeld onze top drie van RSI rekoefeningen: eenvoudig en slechts 5 seconden per oefening. Je zult zien: je voelt je soepeler, fitter en meer ontspannen.

4. Niet te zuinig met water

Okee, we horen het vaker: drink voldoende water. En waarom was dat ook alweer? Water is onmisbaar voor een gezond lichaam. Het regelt onze lichaamstemperatuur, transporteert voedingsstoffen naar alle cellen, en voert afvalstoffen af. Bovendien zorgt water voor een goede spijsvertering, soepele lichaamsbeweging en heldere denkprocessen. Om maar eens wat te noemen. Zet een waterflesje op je bureau en neem regelmatig een slok, of ga voor zo’n hippe Dopper. En wees niet te zuinig met bijvullen: een liter water extra per dag doet wonderen.

5. Morgen gezond weer op…

En save the best for last: slaap lekker en voldoende. Een goede nachtrust verbetert je emotionele stabiliteit en concentratie, voorkomt de bekende middagdip en versterkt je immuunsysteem. Dat is wat je noemt een no-brainer: natuurlijk wil je lekker slapen en morgen weer fit op. Maar waarom lukt het vaak niet (helemaal)? Heb je deze tips al eens geprobeerd?

    • Wees ‘s avonds matig met koffie en alcohol. Een glas wijn kan zo lekker helpen met inslapen maar verstoort de slaap later in de nacht.
    • Bouw je dag geleidelijk af: doe een uur voor het slapen gaan de tv en computer uit en leg je tablet of smartphone aan de lader in de woonkamer. Al die prikkels remmen immers de aanmaak van melatonine, het stofje dat je nodig hebt om in slaap te vallen.
    • Haal voor het slapen gaan een frisse neus met een korte avondwandeling.
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen