Checklist voor een goede thuiswerkplek

thuiswerkplek

Thuiswerken is populair en tijdens de Coronacrisis zelfs noodzaak. De kans op lichamelijke klachten in deze Corona-periode is groot omdat er te lang en teveel in een ongunstige houding wordt gewerkt. Er wordt vaak op verschillende plaatsen in huis gewerkt. In ideale omstandigheden aan een bureau maar meestal op de bank of aan de (keuken) tafel. Uit onderzoek blijkt dat voor de coronacrisis 37% van de thuiswerkers niet tevreden was over zijn thuiswerkplek. Hoe kun je dit percentage onder controle houden en wat zijn de aandachtspunten waar je als thuiswerker rekening mee kunt houden?

Tips voor een goede thuiswerkplek

De hele dag werken op een keukenstoel aan een laptop zal je gezondheid en productiviteit niet bevorderen. In de thuissituatie zijn voor verantwoord beeldschermwerk de (werk)tafels vaak te hoog en de stoelen te laag. Het gevolg hiervan is dat je ongemerkt met je schouders omhoog zit en met je neus het beeldscherm induikt. Funest voor spanningen en nek- en schouderklachten met kans op sneller vermoeid raken.  De volgende tips kunnen je helpen:

  • Creëer thuis een vaste werkplek
  • Ventileer de werkruimte voldoende, zuurstof is je brandstof
  • Investeer in een goede kwaliteit bureaustoel, eventueel met voetensteun
  • Houd de juiste hoogte van je armleuningen in de gaten
  • Werk altijd met laptopstandaard en separaat toetsenbord en muis
  • Houd je schouders ontspannen en laag
  • Is je werkblad te hoog, pas hierop je bureaustoel aan of pak een stevig kussen zodat je hoger zit
  • Houd altijd je beeldscherm op een armlengte afstand
  • Bovenkant beeldscherm ter hoogte van het voorhoofd
  • Voorkom voorover zitten, leun juist ontspannen achterover
  • Sta regelmatig op en loop rond tijdens het bellen
  • Neem regelmatig korte pauzes en haal af en toe een frisse neus
  • Rek en strek regelmatig. Dit zijn de 3 belangrijkste strekkingen >>

Meer weten hoe je het meubilair van de thuiswerkplek optimaal benut?
Lees dan dit artikel; Zelf je werkplek instellen in 3 minuten >>

Fiscale regels en vergoedingen thuiswerken

De arboregels voor een thuiswerkplek zijn soepeler dan die voor werkplekken in het bedrijf. Je bent als werknemer zelf verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek plus de kosten die je hiervoor maakt. De werkgever is echter wel verplicht je te informeren over de risico’s en hoe deze risico’s vermeden kunnen worden.
Wanneer je meer dan 20% van de werktijd thuis werkt dan gelden wel de regels die van toepassing zijn op de wet arbeidsomstandigheden en moet de werkgever zorg dragen voor goede werkomstandigheden. In het laatste geval vallen de kosten die je werkgever hiervoor maakt onder de nihilwaardering van de werkkostenregeling waardoor eventuele voorzieningen onbelast aan je kunnen worden verstrekt.

Thuiswerken in zelfstandige werkruimte

Vergoedingen en verstrekkingen voor een werkruimte in een zelfstandig gedeelte van de woning (met eigen opgang en sanitaire voorzieningen) zijn onbelast. Vergoedingen en verstrekkingen voor een onzelfstandige werkruimte in de woning van de werknemer worden als loon van de werknemer aangemerkt en afhankelijk van de 20% regeling, belast of onbelast tot het loon gerekend.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen