Behandeling van RSI klachten

Repetitive Strain Injury (RSI) is een veel voorkomende (werkgerelateerde) aandoening. Er bestaan veel synoniemen voor RSI zoals: Complaints of Arm Neck and/or Shoulder (CANS), Cumulative Trauma Disorders (CTD), Occupational Cervico-brachial Disorders (OCD).

Bekende aandoeningen waarmee RSI ook wel in verband wordt gebracht zijn:
Tendinitis | Tenosynovitis | Epicondylitis en Carpaal Tunnel Syndroom
Er bestaat geen eenduidigheid over welke aandoeningen onder het fenomeen RSI vallen. Algemeen samenvattend kan men zeggen dat RSI een aandoening is, die bij specifieke beroepen voorkomt en waar men een overbelasting of overprikkeling ziet van pezen, spieren, banden in de hand, pols, armen en nek.

Symptomen van RSI:

Medewerkers klagen vaak over tintelingen, spierzwakte en/of gezwollen of pijnlijke gewrichten.

Factoren die de klacht veroorzaken of verergeren zijn:

  • Slechte (werk)houding: voorovergebogen, statisch in één houding.
  • Trauma’s (valpartijen, ongelukken) met of zonder duidelijk letsel, ook al is dit jaren geleden.
  • Eventueel (onopgemerkt) letsel kan de bewegingsfunctie van gewrichten ( pols, elleboog,  schouder, nek ) ernstig belemmeren.
  • Negeren van de eerste pijnsignalen: lichte irritatie, pijn, tintelingen
  • Slechte slaaphouding: verhoogt drukpunten en de belasting op de wervelkolom
  • Slechte lichamelijke conditie: slecht dieet, roken en stress.

Bedrijfsmassage en RSI klachten?

De behandeling van RSI klachten vergt een brede aanpak die vanuit meerdere invalshoeken moet worden bekeken. Ter preventie van RSI levert stoelmassage een belangrijke bijdrage, bij de behandeling van bestaande RSI klachten komt meer kijken.
De masseurs van Massage in Bedrijf bieden met aanvullende behandelmethoden zoals shiatsu therapie en acupunctuur, uw medewerkers mogelijkheden om van RSI klachten af te komen. Daarnaast geven ze advies over de algehele gezondheid en adviseren in een te volgen behandeltraject.

Verschillen in klachtenpatroon

RSI wordt in het Nederlands vaak foutief vertaald als ‘de muisarm’. Het betreft hier echter een verzamelnaam van klachten rond de polsen, ellebogen, schouder, nek- en borstwervelkolom. Geen enkele RSI patiënt presenteert zich met een klachtenbeeld dat identiek is aan dat van een ander. Wel zijn er grote overeenkomsten: men klaagt vaak over tintelingen of een branderige pijn in de arm of hand, soms neemt de patiënt een links-rechts verschil waar in temperatuur of kleur van de hand, of heeft last van één zwetende hand terwijl de nek-schouder overgang vaak is verkrampt.

Geen eenduidige oorzaak

Maar waarom heeft de ene collega wel klachten en de andere totaal niet? Het lijkt er op dat er factoren meespelen die sommige mensen meer gevoelig maken voor het krijgen van RSI. De tendens is om de oorzaak van de klachten te zoeken in factoren als: een verkeerde (werk)houding, het te lang uitvoeren van repeterende taken of het te statisch gebruiken van spieren rondom de nek en borstwervelkolom. Hierdoor zou de overbelasting van pezen en spieren ontstaan. Echter dit verklaart nog niet waarom de één wel last krijgt en de andere die dezelfde werkzaamheden verricht niet. De aanleg van de betreffende persoon die RSI klachten ontwikkelt, speelt klaarblijkelijk een belangrijke rol. Daarom is een individuele benadering voor succesvolle behandeling van essentieel belang.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen