Emoties en gezondheid

emoties

Volgens Wikipedia is een emotie een innerlijke beleving of gevoel van bijvoorbeeld vreugde, angst of boosheid dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden. In een meer algemene of biologische zin kan men een emotie ook definiëren als een reactie van onze hersenen op een affectieve prikkel. Vanuit ons vakgebied schetsen we een meer Taoïstische / Oosterse visie op emoties.

Wat is een emotie

Een emotie is iets wat je voelt in het lichaam en niet het mentale commentaar dat het denken op dat gevoel levert. Over het algemeen worden de lichamelijke en mentale beleving van emoties volkomen onterecht als één en hetzelfde gezien. Binnen de Taoïstische visie is een emotie (hoe groot of klein) niets anders dan een beweging van lichaamsenergie en daardoor een puur lichamelijke aangelegenheid. Dit in tegenstelling tot de westerse visie die ervan uitgaat dat emoties zich vooral in de hersenen afspelen.

Vermijden van emoties

Al vroeg in ons leven leren we om de verschillende emoties in te delen in ‘prettig’ en ‘onprettig’ c.q. ‘gewenst’ en ‘ongewenst’. De als ‘onprettig’ of ‘ongewenst’ aangemerkte emoties worden daardoor vaak onderdrukt of vermeden. Dit mechanisme zorgt ervoor dat we emoties gaan wegen en beoordelen op ‘prettigheid’ en neigen we ertoe om onprettige emoties uit de weg te gaan. We leren fijne emoties wel te voelen en de vervelende te onderdrukken of te rationaliseren.

Aandacht geven aan emoties

Een emotie is een neutraal fenomeen. Emotie is energie. Elke emotie, positief of negatief, is binnen de Taoïstische visie niets anders dan beweging van energie in het lichaam. Bij grote, heftige emoties hoef je geen gevoelsmens te zijn om ze waar te nemen. Het emotionele domein omvat echter meer dan deze duidelijk herkenbare pieken. De kleine ergernis wanneer jouw rij bij de kassa de langzaamste blijkt te zijn, is ook een emotie.
Emoties voelen in je lijf is een vaardigheid die voorafgaat aan emotionele intelligentie, iets wat in onze opvoeding en ons onderwijssysteem veel meer aandacht zou moeten krijgen. De maatschappij zou er drastisch door veranderen! Er bestaan verschillende technieken om vertrouwd te raken met emoties als lichamelijk fenomeen. Wanneer je als mens in staat bent om emoties te onderscheiden en bewust te ervaren in je lichaam, kun je er vervolgens een bewuste reactie op geven. Dit voorkomt o.a. het ontlopen of onderdrukken van emoties met alle lichamelijke en geestelijke gevolgen van dien.

Angst voor emoties

Binnen onze flegmatische Nederlandse volksaard zijn sterke emoties ongewenst. Hoe reageert u wanneer er op straat mensen luidruchtig ruzie maken? En hoe reageert u op het onredelijke gedrag van uw collega, vriend of partner? We zijn het niet gewend om gevoelens te hanteren, laat staan om ze van onszelf bewust te zijn en ook nog eens lichamelijk te ervaren. Je hoeft niet bang te zijn voor je emoties; het is slechts een verandering in je energiehuishouding. Bewust ervaren emoties zijn tijdelijk en wanneer juist gehanteerd, vluchtig van aard. Onze angst voor emoties hangt samen met de angst voor verlies van controle, mede bepaald door onze cultuur.

Gezondheid en emoties

Binnen de Taoïstische filosofie is het verkeerd hanteren van gedachten en emoties een belangrijke oorzaak van ziekte. Emoties die niet in het lichaam worden ervaren blokkeren de vitaliteit. Het lichaam geeft altijd (hoe subtiel ook) (ziekte)signalen af bij dergelijke blokkades. Wie, bewust of onbewust, op de vlucht is geslagen voor emoties is blind voor deze signalen. Hoe ga je om met ongewenste emoties? Ga je nog harder werken? Ga je schoonmaken of reageer je jezelf af op de hond of de kinderen?
Je gaat in ieder geval door dergelijk gedrag je emoties uit de weg. Ga zitten en leer je emoties te voelen! Ongewenste emoties en emotionele pijn in je lichaam voelen én ervaren is het beste medicijn wat er bestaat. Je hebt geen controle nodig. Vertrouw op de intelligentie van je eigen lichaam en leer emoties te voelen. Het scheelt je jaren van gezondheid. Ga mediteren, ga lichaamswerk doen, of laat je regelmatig masseren.

Voor wie meer over dit onderwerp wil weten: ‘De lachende Boeddha’ geschreven door arts-acupuncturist Ton van Gelder. Uitgeverij Schors – Amsterdam.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen