Stoelmassage en vergoeding door zorgverzekeraars

vergoeding-massage-zorgverzekering

Regelmatig krijgen we, zowel van particulieren als van bedrijven, vragen over de vergoeding van onze massage behandelingen. Bedrijven sluiten vaak collectieve zorgverzekeringen af en gaan er vanuit dat de massages door de verzekeraar worden vergoed. Dit blijkt na inventarisatie niet het geval.

Vergoeding ja of nee?

Investeren in gezonde en vitale medewerkers is van groot belang. Uw organisatie vaart er wel bij, want uw medewerkers zitten beter in hun vel en het ziekteverzuim blijft daardoor laag. Ziektekostenverzekeraars begrijpen dit ook en bieden daarom diverse producten aan om u hierin te ondersteunen. Zo zijn er bedrijf- en gezondheidscans die u een beeld geven van de mate van vitaliteit van uw bedrijf ten opzichte van andere bedrijven in uw branche. Wat dacht u van de Gezond werken test of de Fit-check. Deze tests zijn een fysieke meting van de bloeddruk, het gewicht, de hartslag en de Body Mass Index, allemaal bedoeld om een vinger aan de pols te houden van uw medewerkers.

Ook op het gebied van werkhouding, werkplekinrichting, preventie en beweging worden door zorgverzekeraars diverse preventie pakketten aangeboden. Deze en bovengenoemde pakketten zijn altijd een aanvulling op de collectieve verzekering en veelal modulair opgebouwd, afhankelijk van uw wensen. De zogenaamde fysieke pakketten, bieden vergoeding voor fysiotherapeutische hulp voor o.a. arbeidsgerelateerde klachten. Dit zijn de pakketten waar bedrijven ons vragen over stellen en in hoeverre de verzekeraars hier in tegemoet komen.

Minimale vergoedingen

Bij het bestuderen van de kleine lettertjes blijkt in de meeste gevallen dat zelfs fysiotherapeutische hulp minimaal wordt vergoed. Vaak is het maximum gesteld op een relatief laag bedrag per kalenderjaar en wordt in sommige gevallen alleen het intake consult vergoed. Het aanbieden van massage op de werkplek valt binnen dergelijke pakketten bij alle verzekeraars buiten de boot, zelfs al is de masseur aangesloten bij een door diezelfde verzekeraar erkende beroepsvereniging. Zorgverzekeraars zien nog te weinig het therapeutisch nut van massage bij bedrijven, ondanks dat wij complete zogenaamde ‘fysieke’ pakketten aanbieden waarin o.a. werkplekadvies en ergonomisch advies zijn geïntegreerd. Daarnaast blijkt uit diverse studies dat massagebehandelingen wel degelijk invloed hebben op het voorkomen van werkgerelateerde klachten.

Overleg met verzekeraars

We hebben over dit onderwerp met diverse partijen rond de tafel gezeten. Er is hier helaas in de nabije toekomst niet of nauwelijks verandering in vergoeding te verwachten.
In sommige gevallen kunnen zorgverzekeraars u als werkgever adviseren in de keuze van een goede stoelmassage aanbieder. Helaas is hun kennis hierover gebaseerd op ervaring van anderen en niet op feiten zoals, opleidingsniveau, ervaring en aanvullende therapeutische achtergrond van de masseurs. Ons advies is om zelf te blijven onderzoeken welke aanbieder het beste werk levert.

Vergoeding voor particulieren

Particulieren die een (stoel)massage therapeut consulteren vanwege specifieke klachten komen wel voor vergoeding in aanmerking wanneer hun polis het toelaat en men aanvullend verzekerd is. Een voorwaarde is dat de masseur aangesloten dient te zijn bij een, door de verzekeraar, erkende beroepsvereniging. Natuurlijk is voor het aantal behandelingen een maximum gesteld in de vorm van een maximaal te declareren bedrag per behandeling / jaar.
Informeer wanneer u als particulier aanvullend verzekerd bent, altijd eerst bij uw zorgverzekeraar.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen