Bewegingsprogramma bij obesitas

Mensen eten niet gezond genoeg. Ze bewegen te weinig, wat zeker geldt mensen met zittend werk. Obesitas is het sleutelwoord, wat de werkgever de nodige kosten kan opleveren. De werkomgeving is een uitermate geschikte plek om de gezondheid te bevorderen. Met behulp van diverse interventies op het gebied van voeding en gezondheid lijkt hier winst te behalen. Veel werkgevers doen hierin hun best, maar werkt het?

Studie naar voedingsprogramma’s

Uit de studie “Beweeg- en voedingsprogramma’s op de werkplek, goed voor onze gezondheid en portemonnee?”, in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde lijkt het vooralsnog niet. In dit artikel presenteren zij de huidige stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten, de kosteneffectiviteit en de financiële opbrengsten van deze programma’s.

Conclusies

  • Er is matig bewijs dat voedingsprogramma’s en gecombineerde beweeg- en voedingsprogramma’s na 6-12 maanden resulteren in kleine verbeteringen van het lichaamsgewicht en van de consumptie van fruit, groente en vet.
  • Er is ook matig bewijs dat beweegprogramma’s de lichamelijke activiteit en fitheid op korte termijn verbeteren.
  • De werkgever ervaart financiële opbrengsten, maar deze conclusie is gebaseerd op niet-gerandomiseerde studies.
  • Duidelijke conclusies over de kosteneffectiviteit zijn niet te trekken.
  • Een brede toepassing van afzonderlijke beweeg-, voedings- of combinatieprogramma’s op de werkplek wordt daarom voorlopig afgeraden.
  • Waarschijnlijk is het effectiever en kosteneffectiever om een breed pakket van interventies en maatregelen in te zetten.
  • Meer onderzoek hiernaar is echter nodig, evenals naar de mogelijkheden om programma’s aan te bieden die meer op maat zijn gesneden.

Lees hier het volledige verslag. Sommige programma’s maakten de deelnemers wel ietsje gezonder, schrijven de onderzoekers, maar de studies die de onderzoekers tegenkwamen waren methodologisch meestal zo zwak dat ze niet kunnen worden aanbevolen. Sowieso doet meestal nog niet de helft van de werknemers aan de programma’s mee en veel mensen maken ze vervolgens niet af.

Onze mening

Wetenschappelijke studies en methodes zijn gebaseerd op algemeenheid. Er zullen binnen deze studie vast successen zijn geboekt. Juist bij voedingsproblematiek zoals obesitas is individualiseren in aanpak noodzakelijk.
Louter calorieën tellen en vermindering van voedselinname lijken achterhaald. Van belang is om te weten met welke dieetinzichten is gewerkt. Lees hiervoor bijvoorbeeld het artikel nieuwe voedingsrichtlijnen bij afvallen. Van grote invloed op de uitkomst van deze studie, is de mate waarin mensen al dan niet zijn gestimuleerd en of er sancties zijn opgelegd. Wellicht is het laatste punt een discussie voor in de nabije toekomst.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen