Veroorzaken statines spierklachten

statines

Cholesterolverlagers, de zogenaamde statines, blijken in de praktijk nogal wat spierklachten te veroorzaken. Bij een van onze opdrachtgevers, waar een relatief groot aantal medewerkers dergelijke medicijnen gebruikt, bleek dit het geval. Opvallend was dat de statinegebruikers bovengemiddeld gespannen en stijve spieren hadden. Spieren behoren soepel te zijn en gemakkelijk te manipuleren. Als gevolg van verhoogde spierspanning kunnen wellicht rugklachten en gewrichtsklachten het indirecte gevolg zijn van statine-gebruik.

Landurig statine gebruik

Opvallend was dat bij navraag, de medewerkers al jaren deze medicijnen kregen voorgeschreven en dat de bijkomende spierklachten er schijnbaar onopgemerkt waren ingeslopen. Ook een toenemende mate van spierstijfheid bleek het geval te zijn.  Bij controle van arts of specialist wordt begrijpelijkerwijs  niet gevraagd of medicijnen bijverschijnselen hebben en worden bovengenoemde klachten door patiënten niet met elkaar in verband gebracht. ‘Het zal de leeftijd wel zijn’, is een vaak gehoorde opmerking!

Bijwerkingen statines

De effectiviteit en de vermeende bijwerkingen van statines zijn omstreden, ondanks dat in Nederland 1,5 miljoen mensen deze medicijnen gebruiken. Zo zou ook de standaard van een ‘gezond’ cholesterol niveau omstreden zijn.  Uitzendingen van Tros Radar over dit onderwerp kunt u hier terugkijken.  Ook het Fonds voor het hart is voorzichtig met het advies over statines, hun advies is om primair de voeding- en leefwijze te verbeteren.
Ook de natuurdiëtisten geven op hun website adviezen die statines niet als primaire oplossing zien voor ons cholesterolprobleem. Verder doet Melchior Meijer op zijn weblog verslag van opmerkelijke feiten over cholesterol. Voor de officieel erkende lijst met bijwerkingen van statines vonden we dit verslag van het Lareb, het Nederlands bijwerkingen centrum.

In de praktijk

In overleg met bovengenoemde medewerkers was ons advies om te gaan praten met de behandelend arts of specialist of de mogelijkheid bestaat om tenminste een ander soort statine te gebruiken en te kijken of hierdoor de spierklachten verminderen. Het resultaat was verbluffend: minder spierstijfheid en veel beter toegankelijke spieren.

Het liefst zien we dat mensen structureel hun leef- en voedingswijze aanpakken zodat, behoudens uitzonderlijk hoge cholesterolwaarden, de afhankelijkheid van ook deze medicijnen verleden tijd wordt. Immers Hippocrates wist dit al:  “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.
Wilt u voor uw bedrijf voorlichting of informatie over het belang van voeding en de gezondheid van uw medewerkers? We organiseren samen met onze diëtisten lezingen en een check for health programma bedoeld om het ziekteverzuim nog verder terug te dringen.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen