De ergonomie van de werkplek

flexwerkplek

Omdat papierwerk in veel bedrijfstakken steeds meer naar de achtergrond verdwijnt lijkt deze opstelling van de werkplek ideaal. Maar zijn deze werkplekken wel zo ideaal? Voor de mensen die een aantal maal per dag een paar uur aanschuiven voor computerwerk wel, maar voor diegenen die een hele dag aan deze plekken gekluisterd zitten is het verre van!

Staan aan de werkplek

Vanwege het feit dat de medewerkers vaak in overleg zitten of onderweg zijn naar opdrachtgevers is er waarschijnlijk voor deze vorm van flexibele werkplekken gekozen. Er zijn op deze afdeling zelfs tafels te vinden waaraan men op sta-hoogte kan werken of even snel de mail kan ophalen.
Staande werken is een prima zaak maar dan wel met beide benen op de grond met de voeten op schouderbreedte. Hangen op 1 been dient te worden vermeden omdat dit de wervelkolom en het bekken niet veel goeds brengt. Maar dit ter zijde.

Voor en nadelen

Zoals gezegd is de werkplek opstelling zoals op bovenstaande foto ideaal voor mensen die kortere tijd computerwerk moeten doen en veel in overleg zijn. Van degenen die langer of zelfs hele dagen aan deze werkplekken zitten horen we tijdens de stoelmassage behandelingen steeds meer klachten over nek- en schouderpijn.
Niet verwonderlijk want de rugleuningen zijn gefixeerd en dwingen de medewerker om te geforceerd rechtop te zitten. Slechts één zetel per opstelling is elektrisch verstelbaar, zowel de rugleuning als de zitting. De tafels zijn eveneens in hoogte verstelbaar en kun je slechts in één richting naar je toe trekken.
De nek- en schouderklachten zijn te verklaren door het te rechtop moeten zitten.
De rugleuningen zijn te hoog en maken achteroverleunen ter afwisseling onmogelijk. Het logische gevolg is dat medewerkers voorover gaan leunen. Het hoofd komt daardoor voor de romp te hangen wat de nek- en schouderspieren moeten opvangen. In een eerder artikel bespraken we een veel betere werkhouding. De beste werkhouding is er een waar het hoofd ten alle tijden boven de romp geplaatst is. Dit voorkomt verkramping van het nek- en schoudergebied wat op zijn beurt weer RSI-achtige klachten in handen en armen ‘in de hand werkt’.

De praktijk

De beste stuurlui staan aan wal en de ontwerpers van deze moderne werkplekken hebben vast hun goede bedoelingen gehad bij het ontwerpen van hun creatie. Winst wordt in ieder geval behaald in ruimte en het werkoppervlakte. Onze praktijkervaring wijst uit dat het ten zeerste aan te raden is mensen niet de hele dag aan een dergelijke werkplek te laten werken. Het biedt te weinig afwisseling in werkhouding met als gevolg juist een toename van werkgerelateerde ongemakken. Het veelal werken met een laptop versterkt dit. Het werken met een docking station zou ook  hier een voorwaarde moeten zijn.
Een positief geluid dat we van medewerkers te horen krijgen is, dat het gezellig werken is met deze opstelling. Ieder nadeel heeft een voordeel.
Het voordeel voor ons is dat er aan stoelmassage werk geen gebrek is. En dat te bedenken dat deze werkplekken bedacht zijn vanuit ergonomisch oogpunt (!) bedoelt om RSI klachten te voorkomen. We leven in een wondere wereld!

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Eén reactie

  1. Interessant artikel met name mbt flexibele werkplekken en ´ sta werkplekken´.

    Bedankt!

    Met vriendelijke groeten,

    Marco Prins
    RecCen

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen