De juiste zithouding tijdens beeldschermwerk

leunen-werkhouding

De beste werkhouding is die, waarin je rug een hoek van 135 graden maakt. Flink achterover leunend, dus. Dat zeggen onderzoekers van de University of Alberta en horen we ook steeds vaker van fysiotherapeuten. Maar ziet een werkgever je wel graag in deze werkhouding? Sterker nog, ondanks adviezen mijden beeldschermwerkers deze werkhouding ondanks de gunstige invloed op nek- en schouderspieren. Per slot van rekening geeft deze houding niet de indruk dat je hard aan het werk bent…… Het goede nieuws is dat deze houding goed voor je is! Wanneer je gedurende de dag tenminste vier keer een half uur deze houding aanneemt, vermindert de spanning in rug en schouders aanzienlijk.

Wat is de beste zithouding

Wie kent ze niet, de afbeeldingen van de ideale werkhouding: Kaarsrechte rug, voeten op de grond, alles in een hoek van 90 graden. Alert, monter en klaar voor acht uur productiviteit! Maar niet heus….! Geen mens die dit volhoudt. Sterker nog, het gevolg van deze zithouding is dat je automatisch met de neus richting het beeldscherm gaat. Vooral niet achterover gaan zitten, want juist de – voorover in het beeldscherm gedoken houding – suggereert dat je geconcentreerd aan het werk bent……..
Wat gebeurt er wanneer je met je neus ongemerkt richting het beeldscherm gaat? Je hoofd komt voor je romp te hangen waardoor je nekspieren zich moeten aanspannen om je hoofd overeind te houden. Je nek en schoudergordel verkrampen en de doorbloeding en zenuwgeleiding richting armen vermindert. Voor je het weet heb je koude handen, stijve schouders en in het ergste geval tintelingen of rsi-klachten. Allemaal extra werk voor ons masseurs.

Tips voor een goede zithouding

 • Ga verdeeld over de dag, twee uur per dag in een hoek van tenminste 110-120 graden zitten.
 • Rug tegen de leuning, hoofd boven de romp.
 • Bureaustoel goed aanschuiven richting je bureaublad.
 • Houd altijd je computerscherm een gestrekte armlengte van je verwijderd
 • Zorg dus dat je bij het achterover leunen je beeldscherm naar je toehaalt.
 • Houd je toetsenbord aan de rand van je bureaublad.
 • Plaats een documenthouder tussen je scherm en toetsenbord.
 • Investeer wanneer nodig in een goede computerbril.
 • Wissel regelmatig af in je werkhouding.

Bestaat er een correcte zithouding

Wanneer je acht uur per dag aan een beeldscherm werkt is het lastig om een correcte zithouding aan te houden. Net zo lastig als medewerkers een correcte zithouding adviseren.
De beste werk- en zithouding en het advies daarover kenmerkt zich door regelmatige afwisseling. Dan weer rechtop, dan weer voorover, dan weer achterover en desnoods af en toe met de benen over elkaar. Zolang je maar frequent wisselt van zithouding – en daarnaast ook regelmatig van je werkplek afloopt voor overleg, een drankje of een sanitaire stop – is er voor wat betreft de correcte zithouding al veel gewonnen. Neem ook regelmatig de trap en wees je bewust van je ademhaling en houd je beide voeten op de grond tijdens het zitten.
En vergeet vooral niet om je een aantal keer per dag ongegeneerd uit te rekken.
Het mag van de baas want het houdt je fit!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Eén reactie

 1. Prima artikel.

  Stilzitten wordt gezien als het nieuwe roken, maar bewégend zitten is de nieuwe norm!
  Als kantoorinrichter adviseer ik beeldschermwerkers altijd om de leuning van hun (bestaande) bureaustoel in de “los-“stand te zetten. Daardoor word je ongemerkt al gestimuleerd om meer te bewegen.
  Ben je aan een nieuwe stoel toe, dan kun je nog een stapje verder gaan en een stoel aanschaffen met een geheel nieuwe techniek, die bewegen naar alle richtingen mogelijk maakt, zodat er van stilzitten helemaal geen sprake meer is.
  Voor de rest is zitten- staan en lopen de beste optie om gezond te blijven.
  Wissel je dit in voldoende mate af dan ga je voortaan ter ontspanning naar de masseur, en niet om pijnlijke spieren recht te trekken ;-)

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen