Verantwoord laptop gebruik voorkomt RSI

rsi-klacht

Bij steeds meer opdrachtgevers zien we de vaste computer plaatsmaken voor de laptop. In het bedrijfsleven en met name bij de overheid wil men mensen waar mogelijk ook thuis laten werken. Dat scheelt files, reistijd en CO2 belasting voor het milieu. Ook is de tegenwoordige werknemer steeds mobieler inzetbaar want het werkmateriaal, de laptop en tablet zijn altijd bij de hand. Langdurig werken aan de laptop kent een aantal risico’s. We geven u een aantal praktische tips voor verantwoord laptopgebruik.

Nek- en schouderklachten

Laptopgebruik is een belangrijke oorzaak van lichamelijke ongemakken. Het gebruik van een laptop zonder hulpmiddelen, zoals de laptopstandaard, zal op den duur bijna altijd tot klachten leiden. Veel voorkomende klachten die wij in de stoelmassage praktijk zien zijn hoofdpijn, nek- en schouderklachten waarvan de laatste kunnen resulteren in klachten aan armen en polsen. Deze klachten zijn voor het grootste deel te voorkomen door alleen al optimaal gebruik te maken van ergonomische hulpmiddelen en de juiste zit-en werkhouding.

Ergonomisch verantwoord

Een nadeel van het gebruik van een laptop is dat u niet in staat bent om toetsenbord en beeldscherm onafhankelijk van elkaar te positioneren. Hierdoor is een ergonomisch verantwoorde opstelling van toetsenbord (juiste afstand) en beeldscherm (juiste hoogte) niet mogelijk. Met een laptophouder kunt u het beeldscherm op de juiste hoogte instellen en worden onnodige oog- en nekbelasting voorkomen. Een los toetsenbord en muis in combinatie met een laptophouder completeren een verantwoord gebruik bij langdurig (langer dan een uur) gebruik.

Verschillende soorten houders

Laptophouders en toebehoren zijn er in vele soorten en maten. De luxe versies worden zelfs geleverd met geïntegreerde documenthouders die zeer aan te bevelen zijn. We zien namelijk nog regelmatig dat medewerkers werken vanaf documenten die naast hen liggen. De zogenaamde laptopkits (laptopstandaard+muis+toetsenbord) zijn er voor zowel vaste- als flexwerkplekken en zijn o.a. verschillend in gewicht en handelbaarheid.

Gebruik uw laptop daarom altijd in combinatie met:
– Laptophouder (bij voorkeur met documenthouder)
– Losse muis
– Los toetsenbord

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Eén reactie

  1. Nuttig artikel, ik merk het meteen als ik een dag naar mijn laptop heb gestaard (zonder houder en apart toetsenbord). Als ik op kantoor zit zet ik hem inderdaad wel weer in de houder.

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen