Oorzaak, symptomen en behandeling van SI-klachten

Symptomen SI gewrichtsklachten

De symptomen van SI gewricht klachten zijn pijn in de onderrug of achterkant van de heupen. De pijn kan ook voorkomen in de lies en de dijen. In veel gevallen kan het moeilijk zijn om de precieze bron van de pijn vast te stellen. Je arts kan specifieke tests uitvoeren om de juiste diagnose te stellen. De pijn is meestal erger bij staan en lopen en verbetert bij liggen. Ontstekingen in het SI gewricht kunnen ook stijfheid en een branderig gevoel in het bekken veroorzaken.

Oorzaak SI klachten

De botten van het SI gewricht worden bij elkaar gehouden door een verzameling van sterke gewrichtsbanden en er is relatief weinig beweging in de SI-gewrichten. Bij een rechtop staande houding komt de grootste belasting op de onderrug en de heupen en daarmee ook op de SI gewrichten. Iedere verandering in het normale looppatroon veroorzaakt overbelasting en spanning op de SI-gewrichten. Dit kan een beenlengteverschil zijn, of pijn in de heup, knie, enkel of voet. Patiënten met pijn in de onderste ledematen ontwikkelen vaak problemen met ofwel de lage rug of de SI gewrichten. Wanneer deze onderliggende problemen worden behandeld, verdwijnen ook de lage rugklachten en de klachten aan de SI gewrichten.
Wanneer de SI-gewrichten langdurig worden belast (bij lange fiets- of looptrainingen) dan kan overbelasting ontstaan. Zwangerschap, een verkeerde houding, verkeerde schoenen of overgewicht vergroten het risico op SI klachten. In alle andere gevallen is ontsteking vaak de oorzaak van SI klachten en in zeldzame gevallen tumoren.

Wat is sacroiliitis

Sacroiliitis is een ontsteking van een of beide SI gewrichten en is een veel voorkomende aandoening als gevolg van bovengenoemde oorzaken. Het kan acuut optreden en in een later stadium zelfs chronisch worden. Degeneratieve artritis treedt gewoonlijk op in de SI gewrichten evenals andere gewichtdragende gewrichten in het lichaam. De ziekte van Bechterew is een vorm van artritis die altijd van invloed is op de SI-gewrichten. Het kan leiden tot ernstige pijn en stijfheid. Naarmate dit ziekteproces zich verder ontwikkelt kunnen de gewrichten zelfs aan elkaar groeien. Wanneer dit gebeurt dan verdwijnen de pijnen die met SI klachten gepaard gaan. Het pijn veroorzakende gewricht is immers in deze fase aan elkaar gegroeid.

Diagnose

De diagnose omvat, naast het uitsluiten van andere klachten van het bewegingsapparaat, een aantal manuele tests (uitgevoerd door je arts of therapeut) om de symptomen te bevestigen. Een locale injectie met een verdovingsmiddel in het gewricht kan de klacht bevestigen wanneer de klachten na de verdoving verdwijnen. Een botscan, CT scan of MRI scan kunnen bij hardnekkige klachten de SI klachten verder specificeren.

Behandeling van SI klachten

Afhankelijk van de ernst en aard van de klachten kan worden gekozen voor injectie met steroïden of voor het gebruik van ontstekingsremmers. Voor de minder ernstige vormen zijn fysiotherapie, manueeltherapie, pilates , yoga en specifieke oefeningen zeer aan te bevelen. Eventueel kan worden gekozen voor een ondersteunende heupband om de gewrichten te ontlasten. Niet reguliere behandelingen zoals acupunctuur, chiropractie en en verandering in voedingspatroon en leefwijze hebben een positieve invloed op SI problemen.
In het uiterste geval is operatie van het SI gewricht, waarbij het gewrichtskraakbeen uit de beide uiteinden van de heupbeenderen wordt verwijderd, de enige optie. Operatief worden daarna de botten bij elkaar gehouden met platen en schroeven totdat deze vergroeien tot één bot.

Zwangerschap en SI klachten

Een veel voorkomende oorzaak van SI klachten is zwangerschap. Tijdens de zwangerschap komen hormonen vrij die ervoor zorgen dat de gewrichtsbanden die de SI gewrichten bijeenhouden soepeler worden wat de bevalling vergemakkelijkt. Het versoepelen van de gewrichtsbanden plus een toename in gewicht en een verandering in het looppatroon zorgen voor extra spanning en belasting op de SI gewrichten wat vervelende klachten kan veroorzaken.

Massage bij SI klachten

Massage is een uitstekend hulpmiddel om de pijn bij SI klachten te verminderen. De behandelingen zijn er op gericht om de overmatige spanning in de spieren van het bekken, de benen en de rug – die bijdragen aan de oorzaak van SI klachten – te verminderen. Shiatsu massage en andere massagevormen zijn een goede ondersteuning in het genezingsproces van SI klachten.

Oefeningen bij SI klachten

Wanneer de oorzaak van de klacht duidelijk is en eventuele onderliggende oorzaken zijn behandeld, zijn regelmatige oefeningen een goede manier om van de klachten af te komen. We hebben een aantal Oefeningen bij SI gewrichtsklachten voor je op een rij gezet. Bespreek wel eerst met je arts of therapeut of deze oefeningen geïndiceerd zijn. Realiseer je dat verbetering door oefeningen de nodige inspanning en discipline vereist.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

3 reacties

  1. Ik heb al vele jaren (10 jaar ) last van blokkeren van de SI gewrichten.
    Sinds een 1.5 jaar neem ik WOBENZYMEN in en ben daardoor spectaculair verbeterd.

  2. Ik heb jaren geleden mijn SI gewricht geforceerd bij een misstap met een zwaar gewicht in mijn armen. Ik heb een soort roltrainer gekocht, je ziet ze wel eens op sportscholen en kosten ongeveer 17€ Je traint je buikspieren zonder je rug te belasten. Het helpt mij zeer goed. Ik denk, dat goed getrainde buikspieren rugklachten zoals bij SI gewrichten onder controle houden.

    1. wat is dat soort “roltrainer”? ik zou dat ook moeten doen, want de rugpijn komt door slappe buikspieren, graag een seintje

Reacties zijn gesloten.

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen