Een verbindende schakel bij verzuimpreventie

Links

Het is voor P&O en HR medewerkers lastig om een goede keuze te maken uit de talloze mogelijkheden van verzuimpreventie. Het aanbod is groot en een veel gehoorde opmerking is dat er gevaar bestaat voor overlap, wat uiteindelijk teveel kosten met zich meebrengt. Massage op de werkvloer kan hierin juist een verbindende schakel zijn.

Teveel van het goede?

Een veel gehoorde opmerking is, dat het aanbieden van massage misschien dubbelop is, vanwege de aanwezigheid van bedrijfsarts en fysiotherapeut. Feit is dat deze mensen vaak worden geconsulteerd wanneer er zich al klachten hebben ontwikkeld. En dat is nu juist geen verzuimpreventie. Een massagetherapeut werkt preventief en er kan bij serieuze klachten worden doorverwezen naar bovengenoemde disciplines.

De juiste werkhouding

De standaard opmerking van P&O en preventie medewerkers is, dat de werkplek-inrichting jaarlijks binnen het bedrijf wordt gecontroleerd. Feit blijft dat ondanks deze voorzieningen medewerkers structureel een verkeerde werkhouding aannemen. Een verkeerde houding is juist dé veroorzaker van rug-, nek- en schouderklachten. Medewerkers zijn uitermate hardnekkig in het opvolgen van aanwijzingen voor een gezonde werkhouding. Lees de tips over de meest recente inzichten voor een juiste zithouding. Dit in tegenstelling met de praktijk waarin bijna iedereen met de neus in het scherm zit.

Waardevol advies

De kracht van een masseur op het werk ligt o.a. bij de ondersteunende adviezen van de stoelmasseur over de juiste werkhouding en werkplekinrichting, iedere behandeling weer! Een verkeerde werkhouding uit zich bijna altijd in klachten of andere ongemakken. CANS, de afkorting voor complaints of arms, neck and shoulder vat de klachten goed samen. Het werk van een masseur draagt bij aan een betere werkhouding, een betere gezondheid en voorkomt RSI en andere werkgerelateerde klachten.

Health-check

De modieuze health-check’s zijn een momentopname van slechts een aantal parameters. Regelmatige interventies van een massagetherapeut met een gedegen paramedische opleiding zijn meer waard dan een jaarlijkse momentopname van bloeddruk BMI en cholesterol. Het laatste zou eerder een aanvulling moeten zijn in een individuele aanpak naar gezondheid en preventie. Alleen gericht bloedonderzoek na een uitgebreide anamnese door arts of diëtist is zinvol om werkelijk de gezondheid te kunnen beïnvloeden. Een goede massagetherapeut / stoelmasseur zal u altijd doorverwijzen. Een professioneel bedrijf waarvoor de masseur werkt heeft een netwerk van artsen en therapeuten tot zijn beschikking.

Sport en beweging

We bewegen te weinig. Dus sporten is het devies. Inderdaad er is een aantoonbare relatie tussen sporten, beweging en gezondheid. Ook hier is individualiseren belangrijk. Misschien is het beter voor de hypertone manager om te gaan wandelen in combinatie met bijvoorbeeld yoga, terwijl de meer passieve zwaarlijvige persoon baat heeft bij meer actieve beweging zoals fitness of aerobics.
Iedereen de sportschool in, is een misvatting van werkgevers en blijkt in de praktijk ook vaak niet te werken. Een stoelmasseur met kennis van zaken kan hierin adviseren en vooral ook stimuleren

De verbindende schakel

Een massagetherapeut van goede huize is een verbindende schakel in de vele mogelijkheden van verzuimpreventie. Werkplekcoaching voor een goede werkhouding, advies over voeding en gezondheid en beweging, en kan daar waar nodig doorverwijzen naar arts of therapeut. Massage fungeert als een vinger aan de pols van uw medewerkers en brengt vele aspecten van iemands gezondheid aan het licht. Het gezegde: Het lichaam liegt nooit is hierbij zeker van toepassing.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen