Ooit gehoord van Kaouthar Darmoni? Kaouthar is buikdanseres afkomstig uit Libië die in oktober jl. in Ede een TEDx voordracht hield over de rol van de moderne werkende vrouw in onze cultuur. Wat heeft buikdansen te maken met moderne vrouwen hoor ik je denken en wat doet dit onderwerp op het weblog van een organisatie die massage aanbiedt voor bedrijven? Het antwoord is passie en vitaliteit. Het betoog van Kaouthar staat er bol van en is iets wat wij als masseurs ook proberen over te dragen op werkend Nederland. Behalve dat, krijgen we dagelijks veel vrouwen op de massagestoel met schouders die meer gespannen aanvoelen dan de schouders van de sterkste kerel…
Feministische moslima
Als klein kind al raakte Kaouthar gefascineerd door het buikdansen en verbaasde zich over het verschil in gedrag van de vrouwen wanneer zij gezamenlijk dansten en wanneer zij in aanraking kwamen met de door mannen gedomineerde wereld. “The moment these dancing Goddesses stepped out of the house in the world dominated by men, they turned into submissive slaves” zegt ze in het begin van haar betoog. “The women literaly and symbolically covered there femeninity with a veil”, iets wat haar als klein meisje opstandig maakt en haar uiteindelijk doet besluiten om voor de ‘vrijheid’ van het Westen te kiezen.
Emancipatie en vrouwelijke kwaliteiten
In Parijs aangekomen komt ze tot de conclusie dat de geëmancipeerde Westerse vrouw lang niet zo vrij is als waar ze van droomde en dat de Westerse vrouw vanwege de emancipatie zichzelf steeds meer mannelijke kwaliteiten heeft aangemeten. Ze heeft het over “The cerebral concept of feminism, adapting masculine qualities”. Ze durft zelfs te stellen dat er aan de top van bedrijven meer vrouwelijke kwaliteiten te vinden zijn bij de mannen zijn dan bij de vrouwen….. Kaouthar pleit in haar betoog dat vrouwen meer “wombpower” instead of “brainpower” moeten gebruiken; meer hun vrouwelijke kracht en kwaliteiten laten zien. Emancipatie versie 2.0? Of is het inmiddels 3.0?
Remancipatie van de vrouw
Met buikdansen als metafoor laat de spreker op uiterst fysieke wijze zien wat het aan kracht en meerwaarde geeft als de moderne vrouw meer vanuit haar vrouwelijke kracht zou functioneren. De vraag die de spreker stelt is; ‘Durft de moderne Westerse vrouw wel haar vrouwelijke kracht te gebruiken in de werkomgeving’? Kaouthar laat haar kracht en vitaliteit onomwonden zien, waar zij duidelijk de nodige moed voor heeft moeten opbrengen. Bekijk haar TEDTalk presentatie in het video hieronder, het is een juweeltje van modern feminisme.
Dat mannen ook hun aandeel hebben in het remancipatieproces van de vrouw moge duidelijk zijn. De vrouw alleen zien als lustobject in plaats van inspirator is zó twintigtigste eeuw’s. Een aardig handboek voor de remancipatie van mannen is het boek van David Daïda; ‘De kracht van echte mannen.’ Ook dat is een juweeltje om als man (weer) in je kracht te komen.
Eén reactie
Kaouthar is een geweldige inspirator voor vrouwen om in hun vrouwelijke ontvankelijkheid te blijven! Alle programma’s van de Relatie Academie sluiten aan bij deze zienswijze: de man weer in zijn mannelijke kracht, de vrouw in haar vrouwelijke ontvankelijkheid. Vrouwen mogen weer leunen op mannen, mannen kunnen dienstbare leiders zijn in hun gezinnen.
Caroline Franssen