Effect van massage aangetoond bij zuigelingen

zuigeling

Onderzoekers van de Japanse universiteit van Tsukuba hebben aangetoond dat massage bij pasgeboren baby’s, een positieve invloed heeft op hun ontwikkeling. De conclusie van de studie is dat met duidelijkheid kan worden gesteld dat stimulering van de gevoelszintuigen door massage en aanraking in de eerste levensfase een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van lichaam, hersenstructuur en hersenfunctie.

Premature zuigelingen

Lichamelijke aanraking is een belangrijke factor in de ontwikkeling van een gezonde moeder-kind relatie. Diverse studies op mens en dier hebben aangetoond dat stimulatie van de tastzin, gedurende de eerste levensfase, een positief effect heeft op de ontwikkeling en groei van het lichaam en de hersenen. Extra stimulatie van de tastzin in de vorm van massage, wordt aanbevolen bij premature baby’s.

Invloed op hormoonhuishouding en zenuwstelsel

Het blijkt dat extra gevoelsstimulering door aanraking, een toename geeft van het lichaamsgewicht en gepaard gaat met een betere gedragsontwikkeling door veranderingen in de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding.
Zo kan de hoogte van de insuline-achtige groeifactor catecholamine, samen met een verbeterde werking van de nervus vagus ten grondslag liggen aan de toename van het lichaamsgewicht.

Massage en stressregulering

Er is in onderzoeken gerapporteerd dat gevoelsstimulering bij pasgeborenen het parasympathische zenuwstelsel activeert, terwijl de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (stressregulering) wordt onderdrukt. Dit laatste kan worden verklaard door een vermindering van emoties, met angst gepaard gedrag en een verlaagde gevoeligheid voor pijn.

Verbeterde hersenfunctie

Experimenten hebben aangetoond dat dieren gedrag aanleren aan de hand van gevoelsstimulering. Het geheugen bleek er ook positief door te worden beïnvloed.
Verbetering van de activiteit van het zenuwstelsel en de morfologische ontwikkeling, waaronder de hippocampus synaps, kunnen ten grondslag liggen aan de verbetering van het leren en het geheugen.
Met duidelijkheid kan worden gesteld dat stimulering van de gevoelszintuigen door massage en aanraking, in de eerste levensfase een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van lichaam, hersenstructuur en hersenfunctie.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen