Effectiviteit massage wetenschappelijk aangetoond

wetenschappelijk-onderzoek

Onderzoekers aan de McMaster University hebben ontdekt dat een korte 10-minuten durende massage ontstekingen in de spieren remt. “Als niet-medicamenteuze therapie heeft massage therapie de potentie om niet alleen vermoeide atleten van hun klachten te verhelpen maar ook mensen met aan ontsteking gerelateerde chronische aandoeningen, zoals artritis of spierdystrofie”. Dit aldus Justin Crane, doctoraal student in de afdeling Bewegingswetenschappen aan de McMaster Univerity.

Massage remt ontstekingsreacties

Massage is inmiddels een geaccepteerde therapie voor het verlichten van spierspanningen en pijn. De onderzoekers zijn dieper in de materie gedoken en zijn erachter gekomen dat massage biochemische sensoren stimuleert die de ontstekingsremmende signalen versturen naar de spiercellen. Daarnaast, stimuleert massage de aanmaak van mitochondria, de energiecentra van cellen die een belangrijke rol bij genezing spelen.

Sensoren

“Het belangrijkste, en dat is nieuw in onze studie, is dat niemand ooit in de spier heeft gekeken om te zien wat er gebeurt tijdens een massage”, aldus Crane. Niemand heeft ooit naar de biochemische effecten gekeken of wat er sowieso in de spier gebeurt….. “We hebben aangetoond dat een spier ‘waarneemt’ dat deze tijdens massages wordt uitgerekt en het lijkt erop dat dit ontstekingsreacties verminderd” Aldus Crane. “Als gevolg daarvan kan massage gunstig zijn voor het herstel van blessures.” Crane stelt verder dat de onderzoekers van de McMaster Univerity de eerste zijn die een manuele therapie, zoals massage, onder de loep nemen en het ontstekingsremmende effect ervan door middel van een spierbiopsie kunnen aantonen. Ontsteking is in veel gevallen een onderliggende factor van veel chronische ziekten. Het onderzoek verschijnt in het blad Science Translational Medicine.

De studie

Voor de studie hebben de onderzoekers 11 mannen gevolgd van in de twintig. Bij het eerste onderzoek, werden de mannen beoordeeld op hun inspanningscapaciteit. Twee weken later, moesten de mannen meer dan 70 minuten fietsen, tot het punt van uitputting. Daarna werd er 10 minuten gerust. Tijdens het rusten werd door een massage therapeut massage olie op beide benen aangebracht waarna vervolgens een massage van 10 minuten werd uitgevoerd op slechts 1 been. De massage werd uitgevoerd met behulp van een verscheidenheid aan massagetechnieken vaak gebruikt in de revalidatie. Spierbiopten werden gedaan op beide benen (quadriceps) en 2,5 uur later herhaald. Als resultaat vonden de onderzoekers een afname van ontstekingsreacties in het gemasseerde been.

Binnen 10 minuten resultaat

Onderzoeker Crane geeft toe verrast te zijn dat slechts 10 minuten massage zo’n grote invloed heeft. “Ik wist niet dat een korte massage zo een opmerkelijke verandering teweeg kon brengen, vooral omdat de fietsoefening zo inspannend was. Met meer dan 70 minuten zware inspanning ten opzichte van 10 minuten massage, is dit een duidelijk resultaat.” aldus Crane. De resultaten laten doorschemeren dat massage therapie spierpijn vermindert dankzij dezelfde biologische mechanismen als de meeste pijnstillers waardoor massage therapie een effectief alternatief kan zijn. Dr. Mark Tarnopolsky, hoogleraar geneeskunde voor de Michael G. Degroote School of Medicine, heeft de supervisie gehad over het onderzoek. “Gezien het feit dat mitochondriale dysfunctie wordt geassocieerd met spieratrofie en andere processen, zoals insulineresistentie, kan iedere therapie die de deze functie verbetert kan nuttig zijn” zei hij.

Opmerkelijk

Crane zegt dat dit onderzoek slechts een eerste stap is bij het bepalen van de beste therapie├źn voor bevordering van het herstel diverse spierblessures. Verrassend in dit onderzoek is dat de veronderstelling dat massage de melkzuurafbraak bevordert bij vermoeide spieren niet is aangetoond.

Bron: Website McMaster Univerity

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen