Massage op school

massage-op-school

In Nederland is massage op school niet erg populair, maar in Scandinavische landen raken kinderen al op vroege leeftijd vertrouwd met massage tijdens de les. Doordat kinderen op school elkaar spelenderwijs leren masseren zou pestgedrag worden voorkomen en de onderlinge band tussen de leerlingen worden versterkt. Heeft massage op school een therapeutisch effect?

Massage voor een goed doel

Kortgeleden kregen we van een Leidse middelbare school het verzoek om een groep 5 en 6 VWO’ers te masseren. De leerlingen hadden zich solidair met de ‘Serious Request’ diskjockeys van radio 3FM, zonder eten, 24 uur op school laten opsluiten en hadden volgens hun mentor wel een massage verdiend. Tijdens de opsluiting werden door de leerlingen allerlei workshops georganiseerd om geld in te zamelen voor bovengenoemd goed doel. Uiteindelijk is hiermee een kleine € 11.000,- opgehaald.

Workshop massage op school

Het verzoek om als ondersteuning van dit goede doel een massage voor de leerlingen op school aan te bieden bracht ons op het idee om hen zelf een workshop massage aan te bieden. Spelenderwijs de leerlingen met stoelmassage kennis laten maken en vervolgens een poging te doen om elkaar (voorzichtig) te masseren.
Benodigd materiaal; een aantal massagestoelen in een kring, een massage leraar en een stel pubers die naar onze verwachting waarschijnlijk zouden gaan muiten……
Maar niet heus! De leerlingen waren uiterst geïnteresseerd in de les en respectvol naar elkaar, ook tijdens de aanraking bij de massages. Geen geklier of gegiechel; er ontstond tot onze verbazing zelfs een sfeer van openhartigheid. Uiteindelijk liep de geplande workshop bijna anderhalf uur uit en heeft de masseur de mentor nog even onder handen genomen. Iets wat geen overbodige luxe lijkt wanneer je 24 uur opgesloten zit samen met een groep middelbare scholieren.

Darwin en massage

Massage heeft naast een therapeutisch effect, naar onze ervaring ook een sterk sociale functie. Dat zien we ook binnen het bedrijfsleven. Wat dat betreft krijgt Darwin met zijn evolutietheorie gelijk en stammen we niet ver af, van elkaar vlooiende aapjes. Net zoals in Scandinavische landen zou massage op school ook op Nederlandse scholen geïntroduceerd moeten worden. Verplichte kost wat ons betreft. Aanraking en contact maken geeft wederzijds begrip en verbindt. Wie weet wat dat op termijn scheelt in de kosten voor onze gezondheidszorg……

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen