Wijziging wetgeving VAR verklaring

belastingdienst

De VAR gaat verdwijnen vanaf 2016. Opdrachtnemers kunnen dan geen VAR meer aanvragen. In 1e instantie zou de ‘Beschikking geen loonheffingen’ in de plaats van de VAR komen. Dat gaat niet door. Wel gaat de Belastingdienst overeenkomsten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers beoordelen. Daarmee kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer toch zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie krijgen.

Oude VAR regeling

Wanneer je als freelance stoelmasseur of zelfstandige zonder personeel (ZZP) in opdracht van een stoelmassage bedrijf werkt dan is het vanuit fiscaal oogpunt voor beiden partijen belangrijk om een VAR verklaring te kunnen overleggen. Er kan namelijk onduidelijkheid zijn over de vraag of de opdrachtgever loonbelasting en premies moet inhouden en afdragen over je inkomsten.
De verklaring arbeidsrelatie (VAR) geeft zekerheid over de fiscale status van de inkomsten die voortvloeien uit een overeenkomst. Alleen een VAR verklaring overleggen of afgeven is niet voldoende. Bij eventuele controle zal de belastingdienst ook andere aspecten van de overeenkomst onder de loep nemen om uit te sluiten of er geen sprake is van een mogelijke (fictieve) dienstbetrekking.

VAR maakt plaats voor overeenkomst

Belangenorganisaties van opdrachtgevers en van opdrachtnemers, individuele opdrachtgevers of hun intermediairs kunnen straks overeenkomsten opstellen en aan de Belastingdienst voorleggen. Dat kunnen bijvoorbeeld overeenkomsten voor een sector zijn. De Belastingdienst beoordeelt deze overeenkomsten en geeft vervolgens uitsluitsel of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen. Overeenkomsten op grond waarvan een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden, publiceert de Belastingdienst als voorbeeldovereenkomst op hun website. Iedereen die volgens een voorbeeldovereenkomst werkt of gaat werken, kan zo’n overeenkomst downloaden en gebruiken via de site van de belastingdienst.

Keuzevrijheid

U kunt altijd kiezen tussen een voorbeeldovereenkomst of een eigen overeenkomst. U bent ook niet verplicht uw overeenkomst aan ons voor te leggen. Het voordeel van een voorbeeldovereenkomst is dat de opdrachtgever vooraf zekerheid heeft dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen