Teveel mannen op het werk ongezond voor de vrouw

mannen-kantoor

De emancipatie is soms ver te zoeken want uit een opmerkelijk onderzoek van de Indiana universiteit in Bloomington in de VS blijkt dat wanneer vrouwen voor 15 % of minder deel uitmaken van het totaal aantal werknemers, zij een grotere kans lopen op mentale en lichamelijke klachten. Zijn mannen, weg van eigen vrouw en haard, dan nog steeds de male chauvinist pigs van weleer? Het onderzoek toont namelijk aan dat in sectoren die gedomineerd worden door mannen, zoals techniek, bouwkunde en IT bij vrouwelijke werknemers veel vaker het niveau van het stresshormoon cortisol ontregeld is.

Cortisol en stress

Bij de studie is vooral gekeken naar de cortisolwaarden van de vrouwen. Cortisol is een hormoon dat van nature schommelt gedurende de dag. Een hoge mate van blootstelling aan inter-persoonlijke stress levert afwijkende patronen en cortisolfluctuaties op t.o.v. mensen die blootgesteld staan aan gemiddelde niveau’s van stress. Bij de studie is rekening gehouden met landelijke statistische gegevens van beroeps-, en individuele omstandigheden waardoor een duidelijk beeld kon worden gevormd van de wijzigingen van de cortisolwaarden als gevolg van de bovengenoemde omstandigheden.

Stress tussen beide sexen

Eerder onderzoek toonde al aan dat vrouwen die werkzaam zijn in door mannen gedomineerde beroepen meer vatbaar zijn voor ziekte en stress. Sociaal isolement, hoge prestatiedruk, seksuele intimidatie, twijfels van mannelijke collega’s over hun competentie, en een gevoel van gebrekkige sociale ondersteuning zijn een aantal van de factoren die hieraan bijdragen. Chronische blootstelling aan deze vorm van sociale stress veroorzaakt ziekte en ontregeling van de stressreactie in het menselijk lichaam.

Omgekeerde wereld

Bij mannen stijgt het cortisol hormoon op het werk ook, vooral wanneer er veel mannen op de werkvloer zijn te vinden, maar in veel beperktere mate. Maar stel je als man eens voor dat je dag in dag uit, in je eentje, met minimaal acht vrouwen op een afdeling moet werken….. Een beetje meer compassie dus voor je vrouwelijke collega; vooral als je als man in de meerderheid bent.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen