Eigen bijdrage voor de stoelmasseur

eigen-bijdrage-stoelmassage

U overweegt als werkgever om de medewerkers regelmatig massage aan te bieden vanwege de hoge werkdruk en het toegenomen aantal werkgerelateerde klachten. Maar hoe zit dat met de jaarlijkse kosten en de fiscale mogelijkheden? En gaat u de massages volledig zelf bekostigen of is het een idee om de medewerkers (deels) zelf te laten meebetalen? We geven een aantal suggesties over de voor- en nadelen van een eventuele eigen bijdrage.

Waarom een eigen bijdrage

De meeste werkgevers verstrekken de massages zonder eigen bijdrage omdat ze overtuigd zijn van het nut van de massages. Ze zijn bereid om te investeren in de gezondheid en duurzaamheid van het personeel en plukken daar de vruchten van. Per slot van rekening komt de belastingdienst de werkgever fiscaal tegemoet in de kosten omdat deze investeert in duurzame inzetbaarheid. Andere opdrachtgevers pleiten bij voorbaat voor de invoering van een eigen bijdrage van de deelnemers. Behalve dat dit schijnbaar scheelt in de kosten komt het idee van een bijdrage voort uit de veronderstelling: ‘Voor wat hoort wat….’

Hoogte van een eigen bijdrage

Wat is voor een werknemer een acceptabel bedrag om bij te dragen? Gemiddeld kost een stoelmassage € 20,- per behandeling. Een eigen bijdrage van € 5 – € 7,50 wordt over het algemeen prima geaccepteerd. Met een eigen bijdrage van € 10,- of meer zien we in de praktijk dat het het animo voor de massages dramatisch afneemt.
De eigen bijdrage kan contant bij de masseur worden afgerekend of u kunt er als bedrijf voor kiezen om dit te verrekenen met het brutoloon of via de werkkostenregeling (WKR). Maar pas op hier zit een fiscaal addertje onder het gras.

Voorwaarden van de Belastingdienst

Er zijn meerdere manieren om de stoelmassages fiscaal vriendelijk te verrekenen:
De stoelmassages opnemen in het ARBO-plan:
ARBO interventies moeten volgens de wet vergoed worden door de werkgever en dus niet deels door de werknemer. De werkgever is immers verantwoordelijk voor een goede en gezonde werkomgeving. De belastingdienst is hier strikt in en stelt sinds 1 januari 2022 een aantal voorwaarden voordat u de massages onbelast kunt verstrekken. U hoeft dan over de massages geen extra loonheffingen te betalen en kunt u de gemaakte kosten 100% opvoeren als bedrijfskosten. In het kader van de mogelijkheid om massages via het ARBO-plan te verstrekken is het één van de voorwaarden dat de werknemer geen eigen bijdrage betaalt; noch netto uit eigen zak, noch via een verrekening met het brutoloon. Deze voorwaarde komt voort uit de Wet Arbeidsomstandigheden die stelt dat de werkgever verantwoordelijkheid draagt voor het personeel en voor de kosten opdraait. Vergeet echter niet dat hier fiscaal voordeel tegenover staat.
De stoelmassages verrekenen via de vrije ruimte van de werkkostenregeling:
Wanneer u ervoor kiest om de massages te bekostigen vanuit de vrije ruimte van de werkkostenregeling (1,2% van de totale loonsom) dan is het wel mogelijk om een eigen bijdrage te vragen. Het nadeel van stoelmassage bekostigen vanuit de vrije ruimte is dat dit ten koste gaat van andere activiteiten die hieruit worden vergoed.
De stoelmassages verrekenen als nihilwaardering of als gerichte vrijstelling vanuit de werkkostenregeling:
Wanneer de stoelmassages als nhilwaardering of gerichte vrijstelling worden aangeboden, dan moeten deze goed zijn onderbouwd en o.a. opgenomen in een RIE en Plan van Aanpak. Onder deze noemer is het wel toegestaan om een eigen bijdrage voor de massages te vragen.

Wel of geen eigen bijdrage?

Met bovengenoemde overwegingen is het voor u wellicht duidelijker wat voor u de beste opties zijn wanneer u besluit uw medewerkers massage aan te bieden en hoe dit te bekostigen. Samengevat kunt u de kosten voor bedrijfsmassage op de volgende manieren verrekenen:

  • De massages, zonder eigen bijdrage van de medewerker, opnemen in uw arbo-plan. Per 1-1-2022 zijn hier wel strengere voorwaarden aan gesteld.
  • Een bijdrage is toegestaan wanneer de massages uit vrije ruimte van de werkkostenregeling worden bekostigd. Helaas is dit een beperkt budget met een limiet van 1,2% van de totale loonsom en gaat ten koste van andere geplande voorzieningen
  • Bij stoelmassages aangeboden als nhilwaardering of gerichte vrijstelling kan ook een eigen bijdrage worden gevraagd

Een groot deel van onze opdrachtgevers die structureel massages aanbieden, maakt gebruik van de tweede en derde optie.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 reacties

  1. Interessant stuk en zeker waardevol ter informatie richting werknemers.

    1. Beste Astrid, dank voor je reactie. Behalve dat het goed is om te weten voor werknemers is het naar ons idee vooral van belang voor werkgevers. Er bestaat nog veel onwetendheid en onduidelijkheid rond de fiscale voordelen van massage op het werk.

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen